HTML

Képzelt Riport

Komolytalan képzelt riportok élő, holt és fiktív személyekkel, intézményekkel, napszakokkal, tárgyakkal és időjárási jelenségekkel, egyszóval bármivel, amiről elképzelhető, hogy válaszol kérdéseinkre.

Utolsó kommentek

Cirkuszt és kenyeret, de főleg cirkuszt

Képzelt Riporter 2010.11.09. 22:41

Vendégünk egy neve elhallgatását kérő római szenátor, akivel a kormány politikájáról fogunk beszélgetni.

 

KR: Tisztelt Szenátor Úr, mi a véleménye az új magyar kormány eddigi politikájáról?

Római: Abszolút elégedett vagyok vele, legalábbis hatalomtechnikai szempontból. Orbán Viktor és kormánya tökéletesen ismerték fel a nép igényeit, és ezeket igyekeznek is kielégíteni. Ezzel jó esélyük van rá, hogy képesek legyenek megtartani a hatalmat, feltételezve, hogy fenntartják ezt a politikát.

KR: Miféle igényekre gondol?

Római: Sorrendben? Cirkusz. Kenyér. Minden más.

KR: Kifejtené egy kicsit bővebben?

Római: Persze. Például most olvasom, hogy a kormány több, mint 5 milliárdot ad az élsportra, a MOB főtitkára pedig olyasmit nyilatkozott, hogy az előző adminisztráció elvette az emberektől a londoni érmeket. Ebből jól látszik, hogy a maguk jelenlegi kormánya szerint a cirkusz a népé, és a népért van. Figyeljenek csak oda: nem a sportolóktól vették el az érmeket, hanem az emberektől. A cirkusz jár a népnek, mindenek előtt, akár a kenyér előtt. Hiszen miközben sportot, érmeket, cirkuszt adnak a népnek, elveszik tőlük 14 havi magánnyugdíj-megtakarításukat. És jól teszik, egyébként. A népnek, ahogy azt mi rómaiak pontosan tudjuk, fontosabbak azok az érmek, amik a sportolóik nyakában lógnak, mint azok az érmék, amik a pénztárcájukban vannak. Amíg a gladiátor izzad és vérzik az arénában, addig a nép akár éhezni is hajlandó.

KR: Mit gondol a magyar Alkotmánybíróság jogkörének korlátozását célzó javaslatról?

Római: Na látja, az újabb szép példája a „cirkusz, kenyér, minden más” rangsor igazságának. Ebben a történetben is a legfontosabb a cirkusz, hiszen arra hivatkozva akarják korlátozni az Alkotmánybíróság jogkörét, hogy csak így tudják visszavenni a nagyösszegű, meg nem érdemelt végkielégítéseket. Holott ez nincsen így: azt a törvényt meg lehetne fogalmazni úgy, hogy összhangban legyen az alkotmánnyal, sőt, azokat a pénzeket simán vissza lehetne perelni. Viszont a nép megkapja a cirkuszt, és már az sem érdekli, hogy alapvető szabadságjogai sérülnek, ha a kormány az Alkotmánybíróság ellenőrzését lerázva visszamenő hatállyal hozhat törvényeket és vethet ki adókat (ami egyébként nonszensz, rómaiként van némi közöm a törvényességhez).

KR: Úgy gondolja, hogy a kormány a cirkusz mellett kenyeret is ad a népnek?

Római: Na ez a legügyesebb húzásuk, szerintem. Úgy adnak, hogy nem adnak. Csökkentik a személyi jövedelemadót, de emelik a nyugdíjjárulékot, és válságadókat vetnek ki különféle ágazatokra, melyeket ezek az ágazatok nyilván a vásárlóikkal fognak megfizettetni. Vagyis összességében jövőre Magyarországon a legtöbb ember rosszabbul fog élni, mint idén, de ezért a nép nem a kormányt fogja hibáztatni, hiszen számukra úgy fog tűnni, hogy a kormány ad. Pedig valójában elvesz.

KR: Maga szerint ez a politika fenntartható hosszú távon?

Római: Hogyne. Csak nagyon nehéz, és sok külső körülménytől függ. Meg persze nem a végtelenségig. De amúgy minden további nélkül. Csak a rangsort kell szem előtt tartani. Legfontosabb, hogy mindig legyen cirkusz, ami leköti a nép figyelmét, és szórakoztatja. Az is fontos, hogy legyen kenyér, mert bizony ha már túl hangosan korog az ember gyomra, akkor már a cirkusz sem érdekli. És azért a „minden más”-sal sem árt óvatosan bánni, mert mindig vannak a népben olyanok, akik különösen érzékenyek mondjuk a jogbiztonságra vagy a sajtószabadságra, esetleg a szabad választásokra. De ha ügyesen csinálják, akkor sokáig képesek lehetnek megtartani a hatalmat.

KR: Köszönöm, hogy eljött stúdiónkba.

Római: Nagyon szívesen. Egyébként ha látja Orbán Viktort, akkor mondja meg neki, hogy üdvözlöm, és egyszer igazán meglátogathatna, szívesen cserélnék vele eszmét a sikeres kormányzás elveiről.

 

Címkék: sport orbán fidesz nyugdíj adó alkotmány jogállam demagógia

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzelt.blog.hu/api/trackback/id/tr642437276

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása