HTML

Képzelt Riport

Komolytalan képzelt riportok élő, holt és fiktív személyekkel, intézményekkel, napszakokkal, tárgyakkal és időjárási jelenségekkel, egyszóval bármivel, amiről elképzelhető, hogy válaszol kérdéseinkre.

Utolsó kommentek

A jövő magánnyugdíj-pénztárak nélkül

Képzelt Riporter 2010.10.16. 20:36

2050-ben járunk. Vendégünk egy Nyugdíjas.

 

KR: Üdvözlöm stúdiónkban. Kissé zaklatottnak tűnik. És izzad is. Minden rendben?

Nyugdíjas: Igen, köszönöm, minden oké. Csak futottam, azért melegedtem ki.

KR: Igazán nem kellett volna rohannia. A tavaly átadott 4-es metróval kényelmesen el lehet jutni az épülethez...

Nyugdíjas: Persze, tudom, nem voltam késésben. Kicsit megkergettek, de már megszoktam, tényleg semmiség az egész.

KR: Kik kergették meg?

Nyugdíjas: A fiatalok.

KR: A fiatalok ennyire utálják az öregeket?

Nyugdíjas: Nem, az öregekkel általában semmi bajuk. Legalábbis nem több, mint régen. Emlékszem, a mi időnkben mi sem nagyon kedveltük az öregeket, mert begyöpösödött trotliknak tartottuk őket. A mai fiataloknak a nyugdíjasokkal van igazán bajuk.

KR: Már elnézést, de az öregek általában nyugdíjasok is, és megfordítva. Honnan tudja, hogy a fiataloknak a nyugdíjasokkal van bajuk, nem pedig az öregekkel?

Nyugdíjas: Ó, ne vicceljen, hol él maga? A nyugdíjasok valóban mind öregek, de az öregek egyáltalán nem mind nyugdíjasok. Én például 82 éves vagyok, szóval már elég régen öreg, de csak két éve mentem nyugdíjba.

KR: Hogy hogy ilyen sokáig dolgozott?

Nyugdíjas: Maga komolyan átaludta az elmúlt 40 évet? 80 a rendes nyugdíjkorhatár, már mióta. Higgye el, nem jókedvemből dolgoztam 80 éves koromig.

KR: És miért utálják a fiatalok a nyugdíjasokat?

Nyugdíjas: Hát a nyugdíj miatt. Igazából nem is a fiatalokkal van a gond, hanem a dolgozókkal. Elég kevesen vannak sajnos, mivel már évtizedek óta fogy az ország népessége, öregszik a társadalom, úgyhogy kevés a dolgozó, és sok a nyugdíjas. És hát a nyugdíjakat a dolgozók adóiból kell kifizetni. Aztán a dolgozók panaszkodnak, hogy azért van ekkora bajban a gazdaság, azért élünk ilyen rosszul, mert az összes adó a nyugdíjakra megy el. Az már nem is érdekli őket, hogy nekünk is rossz, mert egyre följebb kell emelni a nyugdíjkorhatárt, hogy annyival is kevesebb legyen a nyugdíjas.

KR: De ha jól számolom, maga például már magánnyugdíj-pénztárba is fizetett járulékot. Abból a nyugdíjak legalább egy részét lehetne fedezni, nem?

Nyugdíjas: Lehetne. De úgy látszik, maga azt is elfelejtette, hogy Orbán ’11-ben szétverte a magánnyugdíj-rendszert. Úgyhogy most csak az állami van.

KR: És az állami rendszer annyira rossz?

Nyugdíjas: Nem rossz az, csak már régen nem olyanok a körülmények, hogy működhetne. Az állami nyugdíjnak az a lényege, hogy mindig a dolgozók fizetik a nyugdíjasok nyugdíját. Mikor én dolgoztam, akkor az én pénzemből fizették a nyugdíjakat. Most én vagyok nyugdíjas, most a most dolgozók pénzéből fizetik az én nyugdíjamat. Csak hát ugye fogy a magyar, egyre kevesebb a dolgozó, ezért egyre nagyobb teher jut rájuk.

KR: Most hogy mondja, ha jól emlékszem, pont Orbán volt az, aki meg akarta állítani a népesség csökkenését. Családi adózással, meg különféle kedvezményekkel. Ezek szerint nem járt sikerrel?

Nyugdíjas: Járt egy nagy francot. Amit csinált, már akkor is baromság volt. Nem csak Magyarországon fogy a lakosság, hanem minden jóléti államban. Vacak kedvezményekkel nem lehet rávenni az embereket, hogy gyereket vállaljanak. Igazából mind a mai napig a legszegényebbeknek van a legtöbb gyerekük. Minél jobban megy valakinek, annál kevésbé akar gyereket vállalni, mert annál több mindenről kell lemondania a gyerek miatt. Erre persze egy idő után Orbán is rájött. Úgyhogy megtiltotta a külföldre való utazást, a nőknek a munkavállalást, és maximálta, hogy egy ember adott évben a jövedelme mekkora százalékát fordíthatja luxuscikkekre. Na, ebbe aztán bele is bukott. Nem mintha sajnáltam volna, mert a külföldi nyaralások nekem is hiányoztak, meg a plazmatévé is, meg az asszony is idegesített, hogy folyton otthon van. A Parlamentért azért kár, hogy azt is felgyújtották a forradalmárok, igazán szép épület volt.

KR: A lakosság pedig mind a mai napig fogy?

Nyugdíjas: Hát, mostanában szerencsére már nem. Mióta az állam támogatja a bevándorlást, azóta jobb a helyzet. Meg vidámabbak is az emberek. A bevándorlók jól érzik itt magukat, a dolgozók örülnek, mert minél több a bevándorló, annál több a dolgozó, és mi, nyugdíjasok is örülünk, mert legalább kapunk nyugdíjat.

KR: A magánnyugdíj-rendszerrel elkerülhető lett volna ez az egész herce-hurca?

Nyugdíjas: Valószínűleg. Annak ugye az a lényege, hogy a dolgozó nem az éppen nyugdíjasok nyugdíját fizeti, hanem a saját nyugdíjára spórol előre. Minél több az olyan nyugdíjas, akinek sok a megtakarítása, annál kevesebb nyugdíjat kell az államnak kifizetnie, annál kevesebbet kell elvenni a dolgozóktól.

KR: Köszönöm, most már sokkal jobban értem. És köszönöm az interjút is, a viszontlátásra!

Nyugdíjas: Á, egy pillanat.

KR: Igen?

Nyugdíjas: Ha már annyira hálás, igazán hívhatna egy taxit. Nem szívesen mászkálok gyalog, tudja, a fiatalok...

 

Címkék: orbán nyugdíj állam költségvetés közgazdaságtan demográfia

5 komment · 3 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kepzelt.blog.hu/api/trackback/id/tr822376571

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Nyögdíj lesz ez gyermekim, meglássátok! 2010.10.19. 10:00:15

No Atyámfiai, most nem mese lesz, hanem a nép egyszerű fiának egy gondolatmenése nyugdíj ügyben. No szóval, erőssen préselték a napi betevőért is legalább két helyen igavonó barommá süllyedő dolgozó agyába, a mai napig is, hogy míly fontos a megtakarít...

Trackback: Matolcsy Vátesz György improvizál 2010.10.18. 14:37:08

Eddig se volt éppen ránctalan a homlokom, amikor a kolléga a parádésabbnál parádésabb bejelentéseket tette, de most komolyan kezdek aggódni. Nyolcévnyi ellenzékiség után azt gondoltam, hogy részletekbemenő tervek vannak a Kedves Vezető asztalán a gazda...

Trackback: Matolcsy: szop vagy szopat? 2010.10.18. 14:36:25

Minekutána Varga Mihály szertekokszolta ennenmagát a "csontvázjelentés" apropóján, a Kedves Vezető szertekukkolt a kormányportán, vajon ki lehet az ügyeletes szopógép... - Bátrabban, komám! Gyere csak, Matolcsykám! - ugyan a me...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

thx1138 2010.10.19. 08:56:41

Szörnyű víziók sajnos.
Pont most olvastam valahol, hogy jelenleg közel 3 millió nyugdíjas nyugdíját 3,4 millió járulékfizető termeli meg, és ez az arány évről évre romlik. Ráadásul a kb. 3,4 millió járulékfizető közel fele minimálbérre van bejelentve.
Szóval biztos lesz, aki majd az én nyugdíjamat fizesse, mikor 30 év múlva odakerülök.

gmower (törölt) 2010.10.19. 09:36:29

KR: Üdvözlöm stúdiónkban. Kissé zaklatottnak tűnik. És izzad is. Minden rendben?
Nyugdíjas: Köszönöm kérdését, minden rendben, a rendőr nem ért utol.
KR: Miért kergette a rendőr, lopnia kellet, hogy ne haljon éhen?
Nyugdíjas: Hát most nem azért, a biztosító épülete előtt tüntettünk békésen, bár már nem lehetne.
KR: Hogy-hogy nem lehetne békésen tüntetni?
Nyugdíjas: Hát ne vicceljen, hol él maga, már '28 óta tiltottak a magáncégek elleni tüntetések!
KR: Mi történt akkor?
Nyugdíjas: Hát maga tényleg átaludta az elmúlt negyven évet! Miután a '14-ben beiktatott Gyurcsány kormány által visszaállított tisztán MNYP-ken alapúló nyugdíjbiztosítási rendszer által generált államadósságot már nem tudtuk fizetni, '21-ben az IMF vette át ideiglenesen az ország irányítását, ami azóta is tart. Ők tiltották be a magáncégek elleni tüntetéseket, hiszen a mindenható piac szereplőit kritizálni Istenkáromlás.
KR: De miért akart egyáltalán tiltakozni a biztosítója ellen, hiszen majdnem egész életében nekik utalták a nyugdíjjárulékát, azóta nyilván szép kis summa gyűlt össze!
Nyugdíjas: Papíron szép is a summa, csak éppen nem fizetnek ki belőle szinte semmit sem, csak épp annyit, hogy ne haljak éhen.
KR: Már miért ne fizetnék ki, ami Önnek jár, hiszen magának gyüjtögette!
Nyugdíjas: Én nem értem pontosan, valami olyasmiről beszélnek, hogy nem lehet eladni tömegesen a papírokat, mert akkor zuhannának a tőzsdék, az államok adósságát nem lehetne finanszírozni, meg hogy magasak a költségeik.
KR: Milyen költségek?
Nyugdíjas: Hát lehet a tegnapi hírre gondoltak, miszerint az egyik igazgató a működési tartalékokkal Kínába távozott.
KR: És a rendőrség nem tudja elkapni, nemzetközi körözés?
Nyugdíjas: Maga most viccel? Ideiglenes IMF kormányunk visszahozna olyat az anyaországából, aki egy csomó tőkét vitt oda?

Képzelt Riporter · http://kepzelt.blog.hu 2010.10.19. 14:38:18

@gmower: Hát egyelőre ott tartunk, hogy állambácsi durván eladósította magát, hogy nyugdíjakat fizessen. És a demográfiai tendenciákból nem látszik, hogy a jövőben majd tudná másképp csinálni. Esetleg ideje megpróbálkozni valami mással. Az állam sajnos nem jó gazda. Különösen addig, amíg ilyen dilettánsok kezében van, és sajnos legalább 2-3 generáció, mire a dilettantizmust legalább részben kinövi a politikai elit (meg az őket habzó szájjal és lengő zászlóval támogató "köz").

tomwar 2010.11.29. 14:25:46

@gmower:

Jol sikerult probalkozas...csak sajnos kilog a lolab. Megmosolyogtato, mert legalabb viccesen demagog.

Ha annyira jo gazda az allam, ahogy szeretned hinni, akkor mi bajotok volt a szocializmussal?
süti beállítások módosítása